De nyeste opskrifter og tips




Rugbrød

Print Friendly and PDF
Rugbrød

Dette er en stor portion, der giver tre rugbrød. Eller et meget stort, som her. Kan sagtens fryses, evt. i skiver med madpakkepapir imellem, så er de nemmere at tage op i passende portioner. Man kan også lave mindre potion. Del med 3, hvis man vil bage et brød. Del med 3 og gang med 2, hvis man vil bage 2 brød.
  • 6 dl koldt vand (erstat evt. 33 cl med en maltøl)
  • 15 g gær
  • 800 g rugmel
2. dag
  • 1 l koldt vand
  • 500 g knækkede rugkerner
  • 250 g solsikkekerner
  • 250 g hørfrø
3. dag
  • 50 g salt
3 forme a 2 liter. Man kan købe særlige rugbrødsforme, de fleste almindelige forme bliver ødelagt af rugbrødsbagning. Så lad under alle omstændigheder være med at bruge dyre bageforme, medmindre det er rugbrødsforme.
  • neutral olie til at smøre formene med.
Opløs gæren i en koldt vand i en stor skål. Bland rugmelet i, og lad surdejen stå ved stuetemperatur i 48 timer.

Dagen efter blandes knækkede rugkerner, solsikkekerner og hørfrø med vand. Lad stå 24 timer ved stuetemperatur.

Efter surdejen har stået 48 timer, altså på tredjedagen, blandes den med kernerne og salt. Ælt grundigt, 8-10 minutter, nemmest med en røremaskine. Dejen fordeles i de tre smurte forme. Lad dejen hæve 2-3 timer, til den når kanten af formene.

Bag rugbrødene ved 180-200 grader i ca. 1 time og tyve minutter. Vend dem ud af formene med det samme og lad dem afkøle på en rist.

Anne

Ingen kommentarer:

Send en kommentar